Po dłuższej przerwie wakacyjnej wracam z nowymi pomysłami na ciekawe, kolorowe obiady. Upały na pewno dały nam wszystkim w kość, w takie dni najchętniej schowałabym się do lodówki:) Chyba każdy z nas nie miał ochoty na ciężkie, tłuste potrawy, a gotowanie w kuchni było niczym przebywanie w saunie. Moim sposobem na szybki i smaczny obiad było zrobienie naleśników z serem i sezonowymi owocami, a więc kończącymi się już truskawkami oraz z czereśniami.
Składniki (10 sztuk):
- 50 g oleju,
- 50 dag mleka,
- 20 dag wody,
- ok 30 dag mąki,
- 2 jajka,
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego.
- 20 dag twarogu,
- 2 łyżki śmietany,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 2 łyżeczki cukru.
- dowolne owoce najlepiej kwaśne: truskawki, wiśnie, czereśnie, borówki.
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy mikserem na gładką masę. Ciasto powinno być lejące ale niezbyt rzadkie. Patelnię rozgrzewamy i smarujemy olejem. Wylewamy ciasto i smażymy naleśniki. Ser z cukrem i cukrem waniliowym ucieramy blenderem i smarujemy nim naleśniki. Po wierzchu naleśniki posypujemy owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz