W ciągu ostatnich miesięcy sposób mojego gotowania trochę się zmienił przez wzgląd na mojego rocznego synka, który coraz częściej zajada obiadek razem z nami. Dlatego też, coraz częściej poszukuję przepisów na obiady lekkostrawne ale jednocześnie smaczne, które nie tylko będą smakować nam dorosłym ale i naszym małym dzieciaczkom. Takie roladki drobiowe możemy wypełnić różnorakim farszem, w zależności od naszych upodobań smakowych. Ja wypróbowałam już wiele rodzajów nadzienia, ale dzisiaj pojawi się przepis na roladki z farszem szpinakowo-serowym. Są soczyste w środku, dzięki nadzieniu nie są mdłe a wszyscy domownicy zajadają je z wielkim apetytem ;)
Składniki (4 porcje):
- 3 pojedyncze filety z kurczaka,
- 1/3 opakowania szpinaku mrożonego lub garść świeżego,
- 1 łyża masła,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, czubryca zielona,
- kilka kostek sera koziego lub fety,
- olej do smażenia.
Wykonanie:
- Filety z kurczaka oczyszczamy i dokładnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Przyprawiamy delikatnie solą, pieprzem, czubrycą i przyprawą do kurczaka. Szpinak podsmażamy na niewielkiej ilości masła, przyprawiamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy. Gotowy farsz nakładamy na rozbite filety.
- Na wierzchu posypujemy serem kozim lub fetą. Zwijamy filety w rulonik i spinamy 2 wykałaczkami, aby się nie rozpadły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz