Obsługiwane przez usługę Blogger.

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i serem kozim

środa, 29 lipca 2015


W ciągu ostatnich miesięcy sposób mojego gotowania trochę się zmienił przez wzgląd na mojego rocznego synka, który coraz częściej zajada obiadek razem z nami. Dlatego też, coraz częściej poszukuję przepisów na obiady lekkostrawne ale jednocześnie smaczne, które nie tylko będą smakować nam dorosłym ale i naszym małym dzieciaczkom. Takie roladki drobiowe możemy wypełnić różnorakim farszem, w zależności od naszych upodobań smakowych. Ja wypróbowałam już wiele rodzajów nadzienia, ale dzisiaj pojawi się przepis na roladki z farszem szpinakowo-serowym. Są soczyste w środku, dzięki nadzieniu nie są mdłe a wszyscy domownicy zajadają je z wielkim apetytem ;) 



Składniki (4 porcje):

  • 3 pojedyncze filety z kurczaka,
  • 1/3 opakowania szpinaku mrożonego lub garść świeżego,
  • 1 łyża masła,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, czubryca zielona,
  • kilka kostek sera koziego lub fety,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:


  • Filety z kurczaka oczyszczamy i dokładnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Przyprawiamy delikatnie solą, pieprzem, czubrycą i przyprawą do kurczaka. Szpinak podsmażamy na niewielkiej ilości masła, przyprawiamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy. Gotowy farsz nakładamy na rozbite filety.

  • Na wierzchu posypujemy serem kozim lub fetą. Zwijamy filety w rulonik i spinamy 2 wykałaczkami, aby się nie rozpadły.

  • Smażymy na małej ilości tłuszczu na patelni lub gotujemy na parze około 30 minut, jeśli chcemy mieć wersję bardziej dietetyczną.
  • Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy, odsączamy z tłuszczu, wyciągamy wykałaczki. Dokładamy nasze ulubione dodatki i obiad gotowy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 

Joanna

Joanna
kontakt: zywieniowelove@gmail.com

Facebook

Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu