Obsługiwane przez usługę Blogger.

Chałka

wtorek, 21 lipca 2015


Chałka- kolejny z moich drożdżowych ulubieńców zagościła ostatnio na moim stole. Mamy obecnie sezon przetworów a więc domowe dżemy z truskawek, wiśni, czarnej porzeczki czy jagód świetnie pasują do domowej chałki. Do tego szklanka mleka lub kakao i śniadanie gotowe. 


Składniki: 


  • 2 jajka,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 6 łyżek cukru,
  • 1 łyża cukru waniliowego,
  • 40 g drożdży,
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka,
  • 0,5 kg mąki,
  • roztrzepane jajko do pomalowania chałki.


Wykonanie:


Podane składniki mieszamy i zagniatamy ciasto. Przekładamy do dużej miski i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto, dzielimy na części. Z każdej części robimy 3 wałki, z których formujemy warkocz. 


Przekładamy do blachy wyłożonej pergaminem i zostawiamy na 15 minut, aby wyrosło. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. 


Chałki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 15-20 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest upieczone. Wyciągamy z piekarnika i podajemy po ostygnięciu. Świetnie smakuje z dżemem, miodem lub dowolnymi dodatkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 

Joanna

Joanna
kontakt: zywieniowelove@gmail.com

Facebook

Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu