Chałka- kolejny z moich drożdżowych ulubieńców zagościła ostatnio na moim stole. Mamy obecnie sezon przetworów a więc domowe dżemy z truskawek, wiśni, czarnej porzeczki czy jagód świetnie pasują do domowej chałki. Do tego szklanka mleka lub kakao i śniadanie gotowe.
Składniki:
- 2 jajka,
- 1/3 szklanki oleju,
- 6 łyżek cukru,
- 1 łyża cukru waniliowego,
- 40 g drożdży,
- 3/4 szklanki ciepłego mleka,
- 0,5 kg mąki,
- roztrzepane jajko do pomalowania chałki.
Wykonanie:
Podane składniki mieszamy i zagniatamy ciasto. Przekładamy do dużej miski i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto, dzielimy na części. Z każdej części robimy 3 wałki, z których formujemy warkocz.
Przekładamy do blachy wyłożonej pergaminem i zostawiamy na 15 minut, aby wyrosło. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Chałki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 15-20 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest upieczone. Wyciągamy z piekarnika i podajemy po ostygnięciu. Świetnie smakuje z dżemem, miodem lub dowolnymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz