Jedne z moich ulubionych i najszybszych przekąsek jakie znam to sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, serem feta oraz pomidorkami koktajlowymi. Są przepyszne, kruche z zewnątrz, wypełnione soczystym farszem, znikają z talerza w mgnieniu oka. Najlepsze na ciepło, ale również bardzo dobre na zimno. Nie wymagają olbrzymich zdolności kulinarnych a są bardzo efektowne i sprawdzą się jako przystawka na każdym przyjęciu.
Składniki (15 sztuk):
- 1 płat ciasta francuskiego,
- 1 opakowanie szpinaku mrożonego lub świeżego,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła,
- sól, pieprz do przyprawienia szpinaku,
- 0,5 opakowania sera feta,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- 1 jajko.
Wykonanie:
- Szpinak podsmażamy na maśle, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Ściągamy z ognia, gdy szpinak ostygnie, dodajemy rozdrobnioną fetę.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. W tym czasie płat ciasta francuskiego dzielimy na 15 kwadratów. Na środek każdego kawałka nakładamy około 2 łyżki farszu.
- Na farszu układamy również pomidorki koktajlowe.
- Wszystkie krawędzie naszych kwadratów łączymy ze sobą tworząc sakiewki.
- Smarujemy je roztrzepanym jajkiem aby podczas pieczenia nabrały złocistego koloru. Pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach aż nabiorą złocistego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz