Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sakiewki ze szpinakiem, fetą i pomidorkami koktajlowymi

środa, 10 lutego 2016



Jedne z moich ulubionych i najszybszych przekąsek jakie znam to sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, serem feta oraz pomidorkami koktajlowymi. Są przepyszne, kruche z zewnątrz, wypełnione soczystym farszem, znikają z talerza w mgnieniu oka. Najlepsze na ciepło, ale również bardzo dobre na zimno. Nie wymagają olbrzymich zdolności kulinarnych a są bardzo efektowne i sprawdzą się jako przystawka na każdym przyjęciu. 



Składniki (15 sztuk):


  • 1 płat ciasta francuskiego,
  • 1 opakowanie szpinaku mrożonego lub świeżego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • sól, pieprz do przyprawienia szpinaku,
  • 0,5 opakowania sera feta,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • 1 jajko.


Wykonanie:


  • Szpinak podsmażamy na maśle, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Ściągamy z ognia, gdy szpinak ostygnie, dodajemy rozdrobnioną fetę.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. W tym czasie płat ciasta francuskiego dzielimy na 15 kwadratów. Na środek każdego kawałka nakładamy około 2 łyżki farszu.



  • Na farszu układamy również pomidorki koktajlowe.


  • Wszystkie krawędzie naszych kwadratów łączymy ze sobą tworząc sakiewki.


  • Smarujemy je roztrzepanym jajkiem aby podczas pieczenia nabrały złocistego koloru. Pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach aż nabiorą złocistego koloru.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 

Joanna

Joanna
kontakt: zywieniowelove@gmail.com

Facebook

Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu