Jedna z najsmaczniejszych pizz, które kiedykolwiek jadłam to właśnie pizza z rukolą i szynką parmeńską. Jeśli znudziły się Wam standardowe kompozycje, wypróbujcie ten przepis a na pewno nie będziecie rozczarowani. Wszystkie składniki na pizzę zawsze wykonuję sama, daje mi to pewność, że po pierwsze, wiem co jem, a po drugie, na pewno będzie aromatyczne i smaczne. Jeśli odstrasza nas cena szynki parmeńskiej, w niektórych sklepach (np. Biedronka) dostępne są małe opakowania szynki parmeńskiej, pakowane po 6 plasterków szynki.
Składniki:
Ciasto:
- 30 g oliwy lub oleju,
- 220 g ciepłej wody,
- 1 łyżeczka cukru,
- 20 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka soli,
- 400 g mąki pszennej.
- 4 plasterki szynki parmeńskiej,
- 2 nieduże pomidory lub kilka pomidorków koktajlowych,
- 1 opakowanie sera mozarella,
- garść rukoli,
- sos pomidorowy: 1 duży pomidor, 1/3 cebuli, 2 ząbki czosnku, bazylia, przyprawy do pizzy.
Wykonanie:
- Najpierw przygotowujemy ciasto, które będzie musiało rosnąć około 30-40 minut, w międzyczasie będziemy mogli przygotować składniki na wierzch pizzy.
- W małym garnuszku mieszamy drożdże z cukrem i ciepłą wodą. Pozostałe składniki przekładamy do dużej miski a następnie wlewamy rozmieszane drożdże. Zagniatamy ciasto, musi ono mieć jędrną i gładką strukturę. Przekładamy je do dużej miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy na 30-40 minut, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- W tym czasie, gdy ciasto rośnie, możemy przygotować resztę składników. Najpierw zabieramy się za nasz sos pomidorowy. Ja zawsze wykonuję go sama, ze świeżych pomidorów, ale możemy też użyć pomidorów z puszki lub sosu pomidorowego, trzeba je doprawić czosnkiem, bazylią i przyprawami do pizzy. Ja natomiast najpierw podsmażam na maśle cebulkę z czosnkiem, następnie dodaję pomidory i duszę to przez kilka minut. Następnie blenduję wszystko ze świeżą bazylią, dodaję przyprawy do pizzy, cukier, sól, pieprz i sos gotowy.
- Pomidory kroimy w cienkie plasterki, usuwając wcześniej stwardniałe części z wnętrza pomidora i odsączamy z nadmiaru wody. Ser mozarella kroimy w cienkie plasterki. Rukolę myjemy i odsączamy. Włączamy piekarnik, żeby się nagrzał do 220 stopni.
- Gdy nasze ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy je z miski i rozciągamy w palcach. Formujemy okrągły placek o średnicy około 35 cm. Jeśli wolimy cieńsze ciasto, możemy zrobić dwie pizze o mniejszej średnicy.
- Na wierzchu pizzy rozsmarowujemy sos pomidorowy, na nim układamy plasterki pomidorów i wkładamy pizzę do piekarnika na 10 minut. Po upływie tego czasu, dokładamy plasterki mozarelli, szynkę parmeńską i wstawiamy na około 7 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz