Jeśli szukacie inspiracji na ciekawy, niestandardowy obiad lub fajną przekąskę na wieczór ze znajomymi, tortilla z kurczakiem sprawdzi się znakomicie. Wszystkie elementy wykonałam samodzielnie, jednak jeżeli zależy nam na czasie, gotowe tortille możemy kupić w sklepie.
Składniki:
Ciasto na tortillę:
- 200 g mąki,
- 2 łyżki mąki kukurydzianej,
- 50 g oleju,
- 1 łyżeczka soli,
- 65 g gorącej wody.
Farsz:
- sałata strzępiasta lub zwykła,
- 1 pomidor,
- 0,5 ogórka,
- 0,5 papryki ,
- plasterki cebuli,
- 1 duży filet z kurczaka.
Sos:
- 3 łyżki majonezu,
- mały jogurt naturalny,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
Najpierw mieszamy wszystkie suche składniki do ciasta na tortillę, następnie dodajemy składniki mokre i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 5 części i z każdego kawałka ciasta formujemy placek w kształcie koła. Rozwałkowujemy go najcieniej jak potrafimy, tak aby miał w przybliżeniu kształt naszej patelni. Smażymy go około 30-50 sekund z każdej strony aż się zarumieni. Po usmażeniu wszystkich placków, przykrywamy je wilgotną ściereczką aby odrobinę zmiękły.
Przygotowujemy wszystkie składniki farszu. Pomidora, paprykę i ogórka kroimy w kostkę, cebulę w półokręgi, natomiast mięso kroimy w paski, przyprawiamy i smażymy do miękkości.
Wszystkie składniki układamy na tortilli.
Na koniec polewamy sosem czosnkowym. Możemy również dodać ketchupu. Całość zawijamy w ruloniki.
Tak prezentują się gotowe tortille. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz