Uwielbiam domowe przetwory. Sprawia mi ogromną radość tworzenie takich małych zapasów na zimę. W chłodne, deszczowe lub mroźne wieczory sięgam do mojej piwniczki, w której zawsze znajdę taką małą "namiastkę lata" czyli dżemy, kompoty, konfitury, ogórki czy sałatki. Takie przetwory zawsze będą mi się kojarzyć z dzieciństwem, a wiadomo, że często sięgamy do smaków beztroskiego dzieciństwa. A po drugie, domowe przetwory zawsze wygrają w konkurencji z tymi ze sklepu, sztucznymi, pełnymi konserwantów i słodzików. Sezon owocowo-warzywny w pełni, a więc zabierajmy się za gromadzenie naszych zapasów na zimę.
Składniki:
- czereśnie,
- cukier (2 łyżki na litrowy słoik),
- woda (0,5 litra na litrowy słoik).
Wykonanie:
Czereśnie myjemy, odsączamy i przekładamy do litrowych słoików. W garnku gotujemy wodę w ilości adekwatnej do ilości naszych słoików, a więc 0,5 litry na 1 słoik. Do wody dajemy cukier i dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia.
Słoiki z czereśniami zalewamy wodą. Dokładnie zakręcamy i wstawiamy do piekarnika na 60 minut, temperatura 180 stopni. Zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz