Bardzo lubię drożdżowe ciasta, bułeczki, drożdżówki, chałki, rogaliki to coś co nieodłącznie kojarzy mi się z dzieciństwem. Często wracam do tych przepisów i uwielbiam, gdy w domu unosi się woń pieczonego drożdżowego ciasta. Takie bułeczki z serem to fajne śniadanie dla naszych dzieciaczków, na pewno jest to zdrowsza wersja drożdżówek dostępnych w każdym sklepie czy cukierni. Nie potrzebujemy wielu składników do przygotowania tego przepisu a jedynie czasu i cierpliwości.
Składniki (16 sztuk):
- 220 g ciepłego mleka,
- 40 g drożdży,
- 100 g cukru,
- 540 g mąki pszennej,
- 80 g oleju,
- 1 jajko,
- szczypta soli.
- roztrzepane jajko do posmarowania drożdżówek.
- 1 jajko,
- 60 g cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 300 g twarogu,
- 60 g śmietany 18%.
Wykonanie:
- Łączymy w dużej misce suche składniki, a w osobnym naczyniu mieszamy mleko, drożdże i cukier, po czym przelewamy do suchych składników, dodajemy jajko i olej i wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleić należy dodać mąki. Wyrobione ciasto odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.
- Gdy ciasto wyrośnie, wyciągamy je z miski, formujemy z niego wałek i dzielimy go na 16 części. Z każdego kawałka formujemy okrągły, płaski placuszek o średnicy około 8-10 cm. Układamy je na wyłożonej pergaminem blasze i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 15 minut.
- Masa serowa: Gotujemy wodę w garnku. Do szklanego naczynia dajemy jajko, cukier i cukier waniliowy, nakładamy na garnek z wrzącą wodą i ucieramy na parze aż wszystkie składniki się wymieszają a nasza masa zbieleje. Zostawiamy do wystygnięcia. Twaróg ze śmietaną blendujemy na gładką masę i łączymy z utartym na parze jajkiem.
- Gdy nasze placuszki wyrosną, formujemy w nich zagłębienia, wypełniamy je masą serową i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz