Kolejny przepis na pyszną, lekką sałatkę. Jeśli znudziły się Wam standardowe przepisy na sałatki z majonezem, zachęcam do sięgnięcia po ten przepis. Świetnie sprawdzi się jako przystawka, lub na drugie śniadanie do pracy. Jest szybka w przygotowaniu a dzięki zastosowaniu oleju lnianego na pewno zdrowsza niż z dodatkiem majonezu.
Składniki:
- 0,5 główki kapusty pekińskiej,
- 2 średnie pomidory,
- 1 opakowanie sera feta,
- 1 papryka świeża,
- 1 słoik cebulek marynowanych,
- pęczek szczypiorku,
- 1 sos koperkowo-ziołowy,
- 1/3 szklanki oleju lnianego lub innego.
Wykonanie:
Kapustę pekińską kroimy w drobne paseczki i układamy na spodzie salaterki. Kolejne składniki w podanej wyżej kolejności również kroimy i układamy warstwowo. Całość posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem i polewamy sosem wymieszanym z olejem lnianym. Wstawiamy sałatkę do lodówki na minimum 0,5 godziny, aby wszystkie składniki się przegryzły i gotowe!
Kolejność warstw:
Kapusta pekińska - pomidory - feta - papryka - cebulki marynowane - szczypiorek - sos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz