Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sałatka z marynowanymi cebulkami

czwartek, 12 listopada 2015


Kolejny przepis na pyszną, lekką sałatkę. Jeśli znudziły się Wam standardowe przepisy na sałatki z majonezem, zachęcam do sięgnięcia po ten przepis. Świetnie sprawdzi się jako przystawka, lub na drugie śniadanie do pracy. Jest szybka w przygotowaniu a dzięki zastosowaniu oleju lnianego na pewno zdrowsza niż z dodatkiem majonezu. 


Składniki:


  • 0,5 główki kapusty pekińskiej,
  • 2 średnie pomidory,
  • 1 opakowanie sera feta,
  • 1 papryka świeża,
  • 1 słoik cebulek marynowanych,
  • pęczek szczypiorku,
  • 1 sos koperkowo-ziołowy,
  • 1/3 szklanki oleju lnianego lub innego.


Wykonanie:


Kapustę pekińską kroimy w drobne paseczki i układamy na spodzie salaterki. Kolejne składniki w podanej wyżej kolejności również kroimy i układamy warstwowo. Całość posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem i polewamy sosem wymieszanym z olejem lnianym. Wstawiamy sałatkę do lodówki na minimum 0,5 godziny, aby wszystkie składniki się przegryzły i gotowe!

Kolejność warstw:

Kapusta pekińska - pomidory - feta - papryka - cebulki marynowane - szczypiorek - sos.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 

Joanna

Joanna
kontakt: zywieniowelove@gmail.com

Facebook

Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu