Ta sałatka nie znudzi mi się nigdy. Jest pyszna, lekka, kolorowa i pachnąca. Mogłabym ją jeść na śniadanie, lunch, kolację, o każdej porze. W mojej rodzinie króluje na stole od wielu lat. Pierwotny przepis był modyfikowany wiele razy, aż powstała wersja, która dla mnie jest idealna. Możemy zamiast mixu sałat użyć sałaty lodowej, świeżej lub strzępiastej a nawet szpinaku. W każdej wersji jest pyszna i na pewno zdrowa!
Składniki:
- mix sałat (dowolny mix)
- 2 pomidory,
- 1 papryka,
- 0,5 cebuli,
- 1 słoiczek oliwek,
- 1 opakowanie sera feta,
- opcjonalnie do posypania: słonecznik, kiełki brokułu.
Sos winegret:
- 1/4 szklanki oleju lub oliwy (ja używam lnianego),
- 1 duży ząbek czosnku,
- sok z 1/4 cytryny,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- 1 łyżeczka miodu,
- 2 łyżeczki musztardy.
Wykonanie:
Pomidory kroimy w kostkę a następnie wraz z oliwkami odsączamy z nadmiaru wody. Paprykę kroimy w cienkie paski, cebulkę w talarki. Wszystkie składniki oprócz fety przekładamy do salaterki. Składniki do sosu winegret mieszamy w miseczce i próbujemy czy nie jest zbyt ostry, słodki lub słony i w razie czego doprawiamy. Gotowy sos wlewamy do naszych warzyw i mieszamy. Na końcu kroimy w kostkę fetę i układamy na wierzchu naszej sałatki. Możemy ją również posypać słonecznikiem lub dowolnymi kiełkami roślin. Podajemy z naszym ulubionym pieczywem lub solo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz