Obsługiwane przez usługę Blogger.

Polędwiczka na parze z warzywami i surówką

poniedziałek, 13 lipca 2015


Są dni, kiedy mamy ochotę na jakiś konkretny, mięsny posiłek. Nie zawsze musi on ociekać tłuszczem, być polany ciężkim sosem lub pokryty kaloryczną panierką. Nasz "kawał" mięsa możemy upiec w piekarniku, ugotować na parze lub ugrillować w zależności od naszych upodobań. Najlepiej jeśli zamarynujemy go w alkoholu i przyprawach przez całą noc, wtedy będzie soczysty i kruchy.



Składniki: 

  • 1 polędwiczka wieprzowa,
  • marynata do mięsa: przyprawa do mięsa wieprzowego, sól, pieprz, rozmaryn, ziele angielskie, liść laurowy, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki musztardy francuskiej, 0,5 szklanki oleju, 50 ml wódki lub 100 ml czerwonego wina.
  • ziemniaki,
  • koperek,
  • fasolka szparagowa,
surówka z kapusty: 
  • 0,5 kapusty młodej,
  • sok z 0,5 cytryny,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 0,5 łyżeczki cukru,
  • szczypta pieprzu,
  • koperek,
  • 1 starta marchewka,
  • 0,5 cebuli pokrojonej w kostkę,
  • 1/4 szklanki oleju lub oliwy.


Wykonanie:


Polędwiczkę marynujemy przez minimum kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Nacieramy marynatą i wkładamy do lodówki. Po wyjęciu ciasno owijamy folią spożywczą i gotujemy na parze około 40-45 minut w zależności od wielkości. Jeśli nie mamy parowaru lub thermomixa, możemy naszą polędwiczkę upiec w piekarniku. Fasolkę szparagową gotujemy na parze około 20 minut do miękkości.




Kapustę szatkujemy, dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Do tego domowy kompocik i nasz obiad gotowy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 

Joanna

Joanna
kontakt: zywieniowelove@gmail.com

Facebook

Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu