Rozgrzewająca, niezwykle syta i aromatyczna, idealna zupa na chłodne, jesienne wieczory. Zupa krem z pieczarek jest nie tylko szybka w przygotowaniu ale i bardzo smaczna. Możemy ją przygotować na obiad ale także zaserwować jako przystawkę na różnego rodzaju uroczystościach, gdyż prezentuje się bardzo efektownie.
Składniki (4 porcje):
- 20 dag pieczarek,
- 1 litr wody,
- 0,5 szklanki mleka,
- 1 szklanka bulionu lub 1 łyżka koncentratu bulionu,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 2 łyżki serka kremowego,
- 4 gałązki natki pietruszki,
- przyprawy: 0,5 łyżeczki soli, szczypta pieprzu, szczypta lubczyku.
- groszek ptysiowy.
Wykonanie:
Drobno pokrojone pieczarki zalewamy wodą, mlekiem i bulionem. Dodajemy mąkę, sól i pieprz. Gotujemy wszystko około 15 minut, następnie dokładamy śmietanę, serek oraz pietruszkę. Miksujemy wszystkie składniki blenderem i gotujemy jeszcze przez 2 minuty. Doprawiamy lubczykiem i pieprzem. Dekorujemy ulubionymi ziołami i posypujemy groszkiem ptysiowym. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz