Nie raz zdarza się nam, że mamy niezapowiedzianą wizytę gości i musimy szybko przygotować jakiś poczęstunek lub po prostu nachodzi nas ochota na coś słodkiego, co nie wymaga skomplikowanych wysiłków i długiego czasu przygotowania. W takich momentach warto sięgnąć po sprawdzone przepisy, które zawsze się udają, są banalnie proste i pyszne zarazem. Taki właśnie jest przepis na ciasto ze śliwkami. Małymi kroczkami zbliża się jesień a co za tym idzie sezon na wszelkiej odmiany śliwki. Warto sięgnąć po te owoce i użyć ich do upieczenia pysznego ciasta.
Składniki:
- śliwki,
- 6-7 jaj,
- 8 łyżek oleju,
- 1 szklanka cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 3 szklanki mąki,
- 3/4 szklanki śmietany kwaśnej.
Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy mikserem. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wylewamy ciasto. Układamy na nim wypestkowane śliwki przekrojone na pół. Pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz