Wszystkim bardzo dobrze znana i uwielbiana niemalże przez każdego kogo znam. Gości na naszym stole dość często przy okazji świąt, uroczystości lub po prostu bez okazji, gdy mamy ochotę na małe urozmaicenie naszej codziennej diety. Jeśli ktoś jeszcze jej nie próbował, polecam wypróbować mój przepis. Może nie należy ona do najbardziej dietetycznych, ale z uwagi na dużą ilość różnych warzyw dostarczy nam również wielu witamin. Może być także świetnym rozwiązaniem, jeśli chcemy zabrać jakiś posiłek na wynos do pracy, gdyż jest syta i z kromką razowego chleba sprawdzi się znakomicie jako lunch.
Składniki:
- 2 filety z kurczaka,
- przyprawa do gyrosa,
- 1 cebula czerwona,
- 5 ogórków kiszonych,
- 6 łyżek majonezu,
- 0,5 puszki kukurydzy,
- 1 papryka,
- 0,5 główki kapusty pekińskiej,
- ketchup pikantny.
Wykonanie:
- Mięso z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do gyrosa i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Po usmażeniu odsączamy i zostawiamy do przestygnięcia. Mięso układamy na spodzie naszej salaterki, następnie polewamy ketchupem tak, aby zakrył mięso. Kolejna warstwa sałatki to pokrojona w kostkę cebula oraz ogórki kiszone. Na wierzchu rozsmarowujemy 3 łyżki majonezu. Następnie układamy kukurydzę i pokrojoną w paseczki paprykę. Ponownie rozsmarowujemy 3 łyżki majonezu i pokrywamy drobno pokrojoną kapustą pekińską.
- Warstwy: gyros- ketchup- cebula- ogórki kiszone- majonez- kukurydza- papryka- majonez- kapusta pekińska.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz