Kolejna odsłona dorsza, przepysznej ryby, którą można przygotowywać na wiele sposobów, z różnymi dodatkami. Moim nowym odkryciem są w tym przypadku pieczone frytki z ziemniaków. Skropione delikatnie oliwą, posypane pikantną papryką i przesiąknięte aromatem pieczonego czosnku. Palce lizać! Myślę, że mogą śmiało konkurować z tymi z McDonalda czy KFC, a co więcej, na pewno będą zdrowsze. Żałuję, że tak późno odkryłam ten przepis.
Do przygotowania takich frytek najbardziej nadawać się będą ziemniaki, które są mączyste, a wiec mają dużą zawartość skrobi. Łatwo to sprawdzimy, gdy po przekrojeniu ziemniaka potrzemy o siebie dwie jego części. Jeśli będą do siebie przywierać oznacza to, że mają dużą zawartość skrobi i nadają się idealnie. Proponuję Wam również pokroić ziemniaki na nieco grubsze frytki, będą smaczniejsze, w środku mięciutkie a z zewnątrz chrupiące. Ważne jest również to, aby przed włożeniem frytek do piekarnika namoczyć je przez pół godziny w wodzie z łyżą cukru. Będą dzięki temu chrupiące i złote.
Do przygotowania takich frytek najbardziej nadawać się będą ziemniaki, które są mączyste, a wiec mają dużą zawartość skrobi. Łatwo to sprawdzimy, gdy po przekrojeniu ziemniaka potrzemy o siebie dwie jego części. Jeśli będą do siebie przywierać oznacza to, że mają dużą zawartość skrobi i nadają się idealnie. Proponuję Wam również pokroić ziemniaki na nieco grubsze frytki, będą smaczniejsze, w środku mięciutkie a z zewnątrz chrupiące. Ważne jest również to, aby przed włożeniem frytek do piekarnika namoczyć je przez pół godziny w wodzie z łyżą cukru. Będą dzięki temu chrupiące i złote.
Składniki (2 porcje):
Frytki:
- dowolna ilość ziemniaków,
- oliwa lub olej do spryskania frytek,
- szczypta suszonej papryki,
- kilka ząbków czosnku,
- sól.
Dorsz:
- 2 polędwiczki z dorsza,
- przyprawa do ryb,
- sok z cytryny,
- koperek, sól, pieprz
- 1 jajko,
- bułka tarta,
- 3 łyżki mąki,
- klarowane masło lub olej rzepakowy do smażenia.
Wykonanie:
- Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w grubsze słupki. Namaczamy w wodzie z dodatkiem łyżki cukru na pół godziny. Po upływie tego czasu wyciągamy je, opłukujemy w czystej wodzie, suszymy na ręczniku papierowym. Spryskujemy delikatnie oliwą lub olejem, posypujemy suszoną papryką i solą. Układamy na blasze i pomiędzy frytki wkładamy kilka ząbków czosnku w łupince.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni i wkładamy nasze frytki. Pieczemy je około 15-20 minut, po czym przewracamy je łopatką lub szczypcami, wkładamy na kolejne 20 minut aby upiekły się dokładnie z każdej strony. Po upieczeniu będą wyglądać mniej więcej tak:
- Dorsza przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do ryb, koperkiem oraz sokiem z cytryny. Panierujemy w mące, jajku a następnie bułce tartej i smażymy na klarowanym maśle lub oleju rzepakowym. Przekładamy na ręcznik papierowy i serwujemy z pieczonymi frytkami oraz warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz