Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pyszny dorsz z domowymi, pieczonymi frytkami

wtorek, 29 września 2015


Kolejna odsłona dorsza, przepysznej ryby, którą można przygotowywać na wiele sposobów, z różnymi dodatkami. Moim nowym odkryciem są w tym przypadku pieczone frytki z ziemniaków. Skropione delikatnie oliwą, posypane pikantną papryką i przesiąknięte aromatem pieczonego czosnku. Palce lizać! Myślę, że mogą śmiało konkurować z tymi z McDonalda czy KFC, a co więcej, na pewno będą zdrowsze. Żałuję, że tak późno odkryłam ten przepis.


Do przygotowania takich frytek najbardziej nadawać się będą ziemniaki, które są mączyste, a wiec mają dużą zawartość skrobi. Łatwo to sprawdzimy, gdy po przekrojeniu ziemniaka potrzemy o siebie dwie jego części. Jeśli będą do siebie przywierać oznacza to, że mają dużą zawartość skrobi i nadają się idealnie. Proponuję Wam również pokroić ziemniaki na nieco grubsze frytki, będą smaczniejsze, w środku mięciutkie a z zewnątrz chrupiące. Ważne jest również to, aby przed włożeniem frytek do piekarnika namoczyć je przez pół godziny w wodzie z łyżą cukru. Będą dzięki temu chrupiące i złote.


Składniki (2 porcje):


Frytki:
  • dowolna ilość ziemniaków,
  • oliwa lub olej do spryskania frytek,
  • szczypta suszonej papryki,
  • kilka ząbków czosnku,
  • sól.
Dorsz:
  • 2 polędwiczki z dorsza,
  • przyprawa do ryb,
  • sok z cytryny,
  • koperek, sól, pieprz
  • 1 jajko,
  • bułka tarta,
  • 3 łyżki mąki,
  • klarowane masło lub olej rzepakowy do smażenia.


Wykonanie:



  • Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w grubsze słupki. Namaczamy w wodzie z dodatkiem łyżki cukru na pół godziny. Po upływie tego czasu wyciągamy je, opłukujemy w czystej wodzie, suszymy na ręczniku papierowym. Spryskujemy delikatnie oliwą lub olejem, posypujemy suszoną papryką i solą. Układamy na blasze i pomiędzy frytki wkładamy kilka ząbków czosnku w łupince.





  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni i wkładamy nasze frytki. Pieczemy je około 15-20 minut, po czym przewracamy je łopatką lub szczypcami, wkładamy na kolejne 20 minut aby upiekły się dokładnie z każdej strony. Po upieczeniu będą wyglądać mniej więcej tak:

  • Dorsza przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do ryb, koperkiem oraz sokiem z cytryny. Panierujemy w mące, jajku a następnie bułce tartej i smażymy na klarowanym maśle lub oleju rzepakowym. Przekładamy na ręcznik papierowy i serwujemy z pieczonymi frytkami oraz warzywami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 

Joanna

Joanna
kontakt: zywieniowelove@gmail.com

Facebook

Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu