Własnoręcznie upieczony chleb z domowym masłem czosnkowym to najpyszniejsze jedzenie pod słońcem. Zapach i smak świeżo upieczonego chleba z chrupiącą skórką nigdy nie zastąpi tego, kupionego w sklepie czy piekarni. Mistrzynią wypieków chleba jest moja mama, która upiekła ich już chyba tysiące i zawsze są najpyszniejsze. To właśnie dzięki niej postanowiłam zacząć przygodę z pieczeniem chleba, co nie okazało się tak trudne, jak wcześniej myślałam. Przepis jest banalnie prosty i każdy bez problemu może upiec go w domu. Do tego jest również zdrowy, gdyż zawiera między innymi ziarenka słonecznika, siemienia lnianego, pestki dyni oraz otręby a więc węglowodany złożone, bardzo potrzebne w naszej codziennej diecie.
Składniki (2 małe foremki):
- 4,5 szklanki mąki pszennej,
- 5 łyżek mąki żytniej lub razowej,
- 0,5 paczki otrębów,
- 5 dag drożdży,
- 1 łyżka soli,
- 0,7 l ciepłej wody,
- Po 3 łyżki nasion: siemienia lnianego, słonecznika, pestek dyni lub sezamu.
- 1 łyżka płatków owsianych do posypania chleba.
Wykonanie:
- Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Pozostawiamy w dużej misce do wyrośnięcia na około 30 minut. Przekładamy do posmarowanej tłuszczem foremki i pozostawiamy ponownie na 15 minut do wyrośnięcia. Chleb możemy posypać po wierzchu płatkami owsianymi lub dowolnymi nasionkami. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Chlebek pieczemy około godziny aż się przyrumieni. Wyciągamy go z piekarnika, smarujemy po wierzchu wodą, wyciągamy z foremki i odwracamy go, po czym zostawiamy do przestygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz