Obsługiwane przez usługę Blogger.

Polędwiczki duszone w sosie pieczarkowym

czwartek, 24 września 2015


Kolejny przepis z zastosowaniem polędwiczki wieprzowej. Bardzo lubię przygotowywać dania z tego właśnie mięsa, gdyż jest ono szybkie w obróbce, delikatne i miękkie. Nie potrzebujemy długich godzin duszenia czy pieczenia, wystarczy około pół godzinki, aby było soczyste i mięciutkie w środku. To właśnie danie, przygotowywałam już wiele razy, z różnymi rodzajami grzybów. Zamiast łatwo dostępnych pieczarek możemy wykorzystać również boczniaki lub grzyby leśne, o które ostatnimi czasy dość trudno. Takie danie idealnie skomponuje się z różnymi kaszami a także ryżem. 



Składniki (4 porcje):

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa,
  • 2 łyżki mąki pszennej do obtoczenia mięsa,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego.
Marynata:
  • przyprawa do wieprzowiny,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka dowolnej musztardy,
  • 0,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
  • szczypta rozmarynu, mielonego kminku i suszonego czosnku.
Sos grzybowy:
  • ok. 25 dag pieczarek lub innych grzybów,
  • 2 łyżki masła,
  • świeża natka pietruszki,
  • ok. 1 szklanka bulionu warzywnego,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • szczypta soli, pieprzu oraz lubczyku.

Wykonanie:


  • Polędwiczkę myjemy, oczyszczamy i kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Z podanych wyżej składników robimy marynatę, wkładamy do niej mięso i zostawiamy w lodówce na minimum 2 godziny (im dłużej, tym lepiej).
  • Przygotowujemy sos. Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z czosnkiem. Gdy się zarumienią, dodajemy pokrojone w plastry grzyby i smażymy przez kilka minut. Następnie dolewamy szklankę bulionu warzywnego lub wody, doprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem oraz drobno pokrojoną natką pietruszki. Gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut aż sos trochę zredukuje swoją objętość. Jeśli będzie zbyt wodnisty nie przejmujmy się tym, gdyż będziemy dodawać do niego obtoczone w mące i podsmażone mięso, co spowoduje zgęstnienie sosu.
  • Zamarynowane plastry polędwiczki obtaczamy w mące i krótko przysmażamy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu, aby w mięsie zamknęły się pory. Następnie przekładamy mięso do sosu grzybowego i dusimy razem pod przykryciem około 20-30 minut, aż mięso zmięknie. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dolewamy odpowiednią ilość wody. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 

Joanna

Joanna
kontakt: zywieniowelove@gmail.com

Facebook

Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu