Nie każdy przepada za szpinakiem, potrafię to zrozumieć, gdyż ja dopiero jakiś czas temu przekonałam się do dań z dodatkiem tego warzywa. Odpowiednio doprawiony, w towarzystwie twarożku, czy serów pleśniowych i czosnku staje się jedną z moich ulubionych potraw.
Pierogi to jedno z takich dań, które lubi niemal każdy. Jednak jeśli jeszcze nie przekonaliście się do szpinakowego farszu, proponuję przy okazji lepienia ruskich pierożków wypróbować mojego farszu i ulepić kilka na próbę. Szpinakowe pierożki w dodatku smakują również dzieciom. Mój synek zajada je ze smakiem i woli je od tradycyjnych i bardzo popularnych" ruskich". Proporcje, które podaję na ciasto są według mnie idealne, zawsze wychodzi ono mięciutkie, jędrne i łatwo je rozwałkować. Z takiej ilości składników wychodzi nam około 90-100 sztuk pierogów, jeśli jednak chcemy zrobić mniej, musimy odpowiednio zmniejszyć proporcje. Ja zazwyczaj, gdy już zabieram się za tak pracochłonne danie, wolę zrobić ich więcej a następnie część zamrozić. Dobrze mieć kilkanaście sztuk w zamrażarce na "czarną godzinę", gdy nie mamy czasu zrobić obiadu.
Pierogi to jedno z takich dań, które lubi niemal każdy. Jednak jeśli jeszcze nie przekonaliście się do szpinakowego farszu, proponuję przy okazji lepienia ruskich pierożków wypróbować mojego farszu i ulepić kilka na próbę. Szpinakowe pierożki w dodatku smakują również dzieciom. Mój synek zajada je ze smakiem i woli je od tradycyjnych i bardzo popularnych" ruskich". Proporcje, które podaję na ciasto są według mnie idealne, zawsze wychodzi ono mięciutkie, jędrne i łatwo je rozwałkować. Z takiej ilości składników wychodzi nam około 90-100 sztuk pierogów, jeśli jednak chcemy zrobić mniej, musimy odpowiednio zmniejszyć proporcje. Ja zazwyczaj, gdy już zabieram się za tak pracochłonne danie, wolę zrobić ich więcej a następnie część zamrozić. Dobrze mieć kilkanaście sztuk w zamrażarce na "czarną godzinę", gdy nie mamy czasu zrobić obiadu.
Składniki:
ciasto (ok. 90 szt.):
- 250 g ciepłej wody,
- 1 jajko,
- 2 łyżki oleju,
- 560 g mąki pszennej.
farsz:
- szpinak,
- 2 łyżki masła,
- czosnek,
- twaróg,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy. Wyrabiamy aż w środku pojawią się pęcherzyki powietrza a ciasto będzie miękkie i nie będzie lepić się do rąk. Rozwałkowujemy 1/3 ciasta i wykrawamy kółka.
- Na maśle podsmażamy pokrojony świeży szpinak (może być też mrożony). Nie podaję ilości składników do farszu, gdyż to od nas zależy ile ich zrobimy. (Ja często robię 1/3 ze szpinakiem i 2/3 ruskich). Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość i lekko się podsmaży, zostawiamy go do przestygnięcia i dodajemy pokruszony twarożek. Wszystko mieszamy i nakładamy na nasze krążki z ciasta.
- W międzyczasie stawiamy na kuchence duży garnek z wodą i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy 1 łyżkę soli.
wyglądają pysznie ;)
OdpowiedzUsuń