Dzisiejszy przepis na pewno nie jest dietetyczny, jednak każdy z nas ma czasem ochotę na tradycyjny, polski obiad, z dodatkiem ziemniaków i surówki, polany aromatycznym sosem. Chyba żaden mężczyzna nie odmówi sobie przyjemności skosztowania takiego obiadu, bo to oni są największymi miłośnikami mięs i sosów.
Składniki:
- 0,6 kg szynki wieprzowej,
- 1 cebula,
- 1 ogórek kiszony,
- 3 łyżki mąki do obtoczenia mięsa,
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, kminek, cząber, papryka ostra, papryka słodka, rozmaryn.
- 1 szklanka bulionu lub przegotowanej wody,
- olej.
surówka z czerwonej kapusty:
- 0,5 kapusty czerwonej,
- 0,5 cebuli,
- 0,5 jabłka,
- 1 ząbek czosnku,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 0,5 łyżeczki cukru,
- sok z 0,5 cytryny,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego,
- szczypta pieprzu.
Wykonanie:
- Mięso kroimy w plastry i moczymy w marynacie przez 2 godziny. Marynatę wykonujemy z podanych wyżej przypraw plus 1/3 szklanki oleju. Następnie mięso obtaczamy w mące i podsmażamy krótko na średnim ogniu, aby zamknęły się pory w mięsie. Na maśle podsmażamy również cebulę. Podsmażone mięso wraz z cebulką przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem lub wodą, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem do miękkości około godziny. Doprawiamy w razie potrzeby oraz dodajemy pokrojony w kostkę ogórek kiszony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz