Obsługiwane przez usługę Blogger.

Bitki wieprzowe z surówką z czerwonej kapusty

piątek, 28 sierpnia 2015


Dzisiejszy przepis na pewno nie jest dietetyczny, jednak każdy z nas ma czasem ochotę na tradycyjny, polski obiad, z dodatkiem ziemniaków i surówki, polany aromatycznym sosem. Chyba żaden mężczyzna nie odmówi sobie przyjemności skosztowania takiego obiadu, bo to oni są największymi miłośnikami mięs i sosów. 

Składniki:

  • 0,6 kg szynki wieprzowej,
  • 1 cebula,
  • 1 ogórek kiszony,
  • 3 łyżki mąki do obtoczenia mięsa,
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, kminek, cząber, papryka ostra, papryka słodka, rozmaryn.
  • 1 szklanka bulionu lub przegotowanej wody,
  • olej.
surówka z czerwonej kapusty:
  • 0,5 kapusty czerwonej,
  • 0,5 cebuli,
  • 0,5 jabłka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 0,5 łyżeczki cukru,
  • sok z 0,5 cytryny,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego,
  • szczypta pieprzu.

Wykonanie:

  • Mięso kroimy w plastry i moczymy w marynacie przez 2 godziny. Marynatę wykonujemy z podanych wyżej przypraw plus 1/3 szklanki oleju. Następnie mięso obtaczamy w mące i podsmażamy krótko na średnim ogniu, aby zamknęły się pory w mięsie. Na maśle podsmażamy również cebulę. Podsmażone mięso wraz z cebulką przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem lub wodą, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem do miękkości około godziny. Doprawiamy w razie potrzeby oraz dodajemy pokrojony w kostkę ogórek kiszony.



  • Kapustę szatkujemy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i jabłko oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawiamy, dodajemy majonez i śmietanę i mieszamy wszystko. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 

Joanna

Joanna
kontakt: zywieniowelove@gmail.com

Facebook

Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu