W związku z małą uroczystością w moim domu, w ciągu ostatnich dni miałam okazję wypróbować wiele zarówno nowych i jak stosowanych do tej pory przepisów na potrawy i przystawki. Zupa z serków topionych nie była mi obca, jednak gotowałam ją sama po raz pierwszy. Zależało mi, aby nie była to potrawa obyta, dobrze znana i często gotowana w każdym domu, dlatego postawiłam właśnie na ten przepis. Idealnie nadaje się na przystawkę lub kolację na przyjęciu czy różnych uroczystościach. Jest syta, gęsta, z kawałkami mięsa i do tego ładnie się prezentuje na talerzu.
Składniki (10 porcji):
- 3 podudzia z kurczaka,
- pęczek włoszczyzny,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 5 x ziele angielskie, 3 liście laurowe,
- pieprz, sól,
- 2 duże serki topione Emmentaler,
- 3 łyżki śmietany 18%,
- przyprawy: kurkuma, papryka pikantna, gałka muszkatołowa, czosnek suszony.
- sok z 1/2 cytryny,
- pokrojony świeży koperek,
- groszek ptysiowy lub grzanki.
Wykonanie:
Gotujemy bulion z podudzi i włoszczyzny. Na palniku przypalamy cebulkę i wrzucamy z czosnkiem do rosołu. Gotujemy na małym ogniu, zbieramy szumowiny i wrzucamy ziele angielskie oraz liście laurowe. Gdy rosół będzie gotowy, po upływie około godziny doprawiamy go solą i pieprzem, odcedzamy z warzyw i mięsa. Podudzia zostawiamy do wystygnięcia, oddzielamy z nich mięso, kroimy w kosteczkę i wrzucamy ponownie do rosołu.
Do osobnego naczynia wrzucamy 2 serki topione Emmentaler, 3 łyżki śmietany oraz wlewamy jedną chochelkę bulionu i blendujemy wszystko. Wlewamy do bulionu, dokładnie mieszamy i doprawiamy kurkumą, papryką, gałką muszkatołową, czosnkiem, sokiem z cytryny oraz w razie potrzeby solą i pieprzem. Na końcu dodajemy pokrojony koperek, nalewamy zupy do talerzy i posypujemy groszkiem ptysiowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz