Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ogórki konserwowe z papryczkami chilli

poniedziałek, 10 sierpnia 2015


Sezon ogórkowy powoli dobiega końca. Półki w mojej piwniczce już uginają się od zapasów różnorakich przetworów z ogórków z domowego ogródka mojej mamy. Przyszła więc kolej na wypróbowanie nowego przepisu na ogórki, które kiedyś, dawno temu wypróbowałam u znajomych i bardzo mi posmakowały. Są idealne na przekąskę na grillach czy przyjęciach, pikantne, wyraziste w smaku, na pewno posmakują każdemu, kto ich raz spróbuje ;)


Składniki:

  • ok 4 kg ogórków (6 słoików 0,7)
Do każdego słoiczka wrzucić:
  • kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego,
  • liść laurowy,
  • łyżeczka gorczycy,
  • 2 kawałki chrzanu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • główka kopru,
  • 1-2 małe papryczki chilli,
  • 1/4 cebuli pociętej w piórka.
Zalewa:
  • 5 szklanek wody,
  • 1 szklanka octu,
  • 8 łyżek cukru,
  • 3 łyżki soli.


Wykonanie:


Do wyparzonych słoików dajemy pieprz, ziele angielskie, gorczycę, liść laurowy, chrzan, czosnek i koper. Następnie układamy warstwowo umyte ogórki. Pomiędzy nie wkładamy papryczki chilli oraz piórka cebuli. 



Wszystkie składniki zalewy mieszamy w garnku i zagotowujemy. Zalewamy ogórki, dokładnie zamykamy. Gdy trochę ostygną, wkładamy je do zimnego piekarnika i pasteryzujemy około 10 minut w 180 stopniach. Po upływie 6 dni będą zamarynowane i można ich skosztować.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 

Joanna

Joanna
kontakt: zywieniowelove@gmail.com

Facebook

Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu