Chyba wszyscy uwielbiają domowe ciasta, jednak nie każdy z nas lubi piec. Ja dopiero od niedawna zaczęłam częściej sięgać po domowe składniki i tworzyć własne ciasta. Chyba musiałam do tego dojrzeć. Wcześniej moje cukiernicze wyroby nadawały się często do kosza ;) Dzisiaj jest już trochę lepiej, aczkolwiek do idealnych ciast prosto z cukierni, nadal wiele mi brakuje. Mimo to, nie poddaję się i za każdym razem jest tylko lepiej. Każdy z nas, kto próbował piec różnego rodzaju ciasta wie, że kuchnia rządzi się własnymi prawami. W pieczeniu są zasady, których zawsze musimy się trzymać, bo niejednokrotnie poprzez małe niedociągnięcie możemy zepsuć całe nasze ciasto.
Tym razem proponuję Wam ciasto z malinami i wkładką kokosową. Będąc ostatnio w pobliskiej cukierni na lodach, takie właśnie ciasto kusiło mnie swoim apetycznym wyglądem zza lady. Jednak nie poddałam się i postanowiłam odtworzyć je w domu sama.
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka,
- 4 łyżki cukru,
- 4 czubate łyżki mąki tortowej,
- 1 łyżka mąki kartoflanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki oleju.
- 3 białka.
- 3 łyżki cukru,
- 150 g kokosu.
Masa budyniowa:
- 500 ml mleka,
- 2 łyżki mąki kartoflanej,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 3 żółtka,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- masło 82%
Dodatkowe:
- 2 galaretki malinowe.
Wykonanie:
- Z podanych wyżej składników pieczemy biszkopty. Najpierw w suchym naczyniu ubijamy białka na sztywną masę. Dodajemy cukier i dokładnie ubijamy. Następnie na mniejszych obrotach dodajemy po jednym żółtku oraz 2 łyżki oleju. Mąki oraz proszek do pieczenia przesiewamy i wsypujemy do ubitej masy. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką aż składniki się połączą. Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Ja użyłam okrągłej formy o średnicy 24 cm. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 20-25 minut do "suchego patyczka". Podobnie postępujemy w przypadku biszkoptu kokosowego.
- W garnku zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym 500 ml mleka odlewając wcześniej pół garnuszka mleka. Do garnuszka dodajemy również mąkę pszenną i kartoflaną, 3 żółtka i wszystko dokładnie rozwiercamy. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy zawartość garnuszka i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Budyń musi być gęsty. Zostawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Masło musi mieć również temperaturę pokojową. Najlepiej wyciągnąć je z lodówki na około godzinę przed użyciem.
- W mikserze ucieramy masło na puszystą masę na średnich obrotach. Dodajemy stopniowo po 1 łyżce przestygniętego budyniu i ucieramy, aby nie było grudek. Na koniec możemy dodać kieliszek likieru, wódki lub soku z cytryny.
- Najpierw układamy biszkopt, na to wylewamy 3/4 masy budyniowej. Przykrywamy biszkoptem kokosowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz