Obsługiwane przez usługę Blogger.

Placek z malinami, kokosem i galaretką

poniedziałek, 24 sierpnia 2015


Chyba wszyscy uwielbiają domowe ciasta, jednak nie każdy z nas lubi piec. Ja dopiero od niedawna zaczęłam częściej sięgać po domowe składniki i tworzyć własne ciasta. Chyba musiałam do tego dojrzeć. Wcześniej moje cukiernicze wyroby nadawały się często do kosza ;) Dzisiaj jest już trochę lepiej, aczkolwiek do idealnych ciast prosto z cukierni, nadal wiele mi brakuje. Mimo to, nie poddaję się i za każdym razem jest tylko lepiej. Każdy z nas, kto próbował piec różnego rodzaju ciasta wie, że kuchnia rządzi się własnymi prawami. W pieczeniu są zasady, których zawsze musimy się trzymać, bo niejednokrotnie poprzez małe niedociągnięcie możemy zepsuć całe nasze ciasto.



Tym razem proponuję Wam ciasto z malinami i wkładką kokosową. Będąc ostatnio w pobliskiej cukierni na lodach, takie właśnie ciasto kusiło mnie swoim apetycznym wyglądem zza lady. Jednak nie poddałam się i postanowiłam odtworzyć je w domu sama.


Składniki:


Biszkopt:
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 4 czubate łyżki mąki tortowej,
  • 1 łyżka mąki kartoflanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki oleju.
Biszkopt kokosowy:
  • 3 białka.
  • 3 łyżki cukru,
  • 150 g kokosu.
Masa budyniowa:
  • 500 ml mleka,
  • 2 łyżki mąki kartoflanej,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • masło 82%
Dodatkowe:
  • 2 galaretki malinowe.

Wykonanie:


  • Z podanych wyżej składników pieczemy biszkopty. Najpierw w suchym naczyniu ubijamy białka na sztywną masę. Dodajemy cukier i dokładnie ubijamy. Następnie na mniejszych obrotach dodajemy po jednym żółtku oraz 2 łyżki oleju. Mąki oraz proszek do pieczenia przesiewamy i wsypujemy do ubitej masy. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką aż składniki się połączą. Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Ja użyłam okrągłej formy o średnicy 24 cm. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 20-25 minut do "suchego patyczka". Podobnie postępujemy w przypadku biszkoptu kokosowego.
  • W garnku zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym 500 ml mleka odlewając wcześniej pół garnuszka mleka. Do garnuszka dodajemy również  mąkę pszenną i kartoflaną, 3 żółtka i wszystko dokładnie rozwiercamy. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy zawartość garnuszka i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Budyń musi być gęsty. Zostawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Masło musi mieć również temperaturę pokojową. Najlepiej wyciągnąć je z lodówki na około godzinę przed użyciem. 
  • W mikserze ucieramy masło na puszystą masę na średnich obrotach. Dodajemy stopniowo po 1 łyżce przestygniętego budyniu i ucieramy, aby nie było grudek. Na koniec możemy dodać kieliszek likieru, wódki lub soku z cytryny.

  • Najpierw układamy biszkopt, na to wylewamy 3/4 masy budyniowej. Przykrywamy biszkoptem kokosowym.
  • Wylewamy pozostałą część masy budyniowej i układamy maliny.
  • Wylewamy 2 tężejące galaretki malinowe rozrobione w 500 ml wody. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, żeby wszystkie składniki zastygły.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 

Joanna

Joanna
kontakt: zywieniowelove@gmail.com

Facebook

Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu