Yerba mate zagościła w moim domu głównie z ciekawości i fascynacji mojego męża, który szukając alternatywy dla zwykłej filiżanki kawy, wpadł na stronkę z opisem cudownych właściwości yerby.
Cały proces zaparzania, ugniatania liści oraz smaku herbaty jest naprawdę wciągający. Teraz nie tylko my sięgamy po nią w domu, wiele osób z naszej rodziny a także znajomi zaciekawieni tym mało popularnym u nas zwyczajem, za naszą namową także sięgnęli po ten niezwykły napar.
Yerba mate, cóż to takiego? Jest to odmiana herbaty z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Jest bardzo popularna w krajach Ameryki Południowej a także krajach Bliskiego Wschodu. Jest parzona w specjalnych pojemniczkach wykonanych z tykwy, ceramicznych lub z drewna - Palo santo, pija się ją przez specjalną metalową rurkę z filtrem- bombillę. Ma podobnie jak kawa właściwości pobudzające, jednak w przypadku kawy, pobudzenie jest silne i krótkotrwałe, natomiast po yerba mate długotrwałe.
Yerba Mate ma mnóstwo dobroczynnych właściwości dla naszego organizmu:
- działa pobudzająco na nasz organizm, znosi zmęczenie psychiczne i fizyczne,
- ma działanie antyoksydacyjne,
- wspomaga odchudzanie, zapobiega otyłości,
- podnosi odporność naszego organizmu,
- obniża poziom złego cholesterolu LDL,
- ma działanie przeciwnowotworowe,
- działa przeciwzapalnie,
- zwiększa koncentrację,
- zmniejsza stres,
- zwalcza bezsenność,
- ma właściwości przeczyszczające, moczopędne, napotne i przeciwgorączkowe,
- zawiera witaminy i minerały: A, C, E, B1, B2
- oraz szereg innych.
W skład Yerba Mate wchodzą: kofeina, teobromina, polifenole, saponiny, minerały i witaminy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz