![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhd5DxFrwg7SQqwi0K7jcm2QJ5q8Fo0n5hdViJxPornN5nm7kVI1ZZOW_CLlSckYjD85xMHxfXKi5HrUl-O46tM6_dEjLnAQWZuMA3vQD-ouXKFLqPO5mg7lMaqkgy0dGbGI97sUcH12nYL/s400/aa.jpg)
Nadeszły gorące, upalne dni. Lato zbliża się wielkimi krokami a temperatura za naszymi oknami sięga ponad 30 stopni. W takie upalne, letnie dni chyba nikt nie ma ochoty na ciężkie, smażone potrawy, a samo przebywanie w kuchni dłużej niż godzinę jest nie lada wyzwaniem. Bardzo szybkim i lekkim rozwiązaniem jest makaron ze świeżym sosem pomidorowym, który uwielbiam. Chyba każdy z nas ma w domu kilka pomidorów, cebulkę, czosnek, więc jeśli nie mamy czasu lub pomysłu na wyszukane potrawy wymagające spędzenia długich godzin w kuchni, ten przepis sprawdzi się znakomicie.
Składniki (na 2 porcje):
- 3 dojrzałe pomidory,
- 0,5 cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- kilka listków świeżej lub szczypta suszonej bazylii,
- 2 łyżki masła lub oliwy,
- makaron penne,
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, przyprawa do spaghetti, zioła prowansalskie, szczypta cukru.
Wykonanie:
Przygotowanie tego dania jest bardzo proste, nie zajmuje więcej niż 30 minut. Na maśle podsmażamy cebulkę z czosnkiem, gdy będą złociste dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i smażymy aż zmiękną. Pomidory z cebulka i czosnkiem oraz kilka liści bazylii mielimy blenderem na gładką masę i przekładamy na patelnię. Doprawiamy oregano, ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem lub mieszanką przypraw do spaghetti.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz