Nadszedł czerwiec a z nim sezon na truskawki. Jemy je na wszystkie możliwe sposoby. Ciasta z truskawkami, lody z truskawek, koktajle, dżemy, konfitury, kompoty lub po prostu same, najlepiej prosto z własnej grządki :) Ja proponuję Wam dzisiaj bardzo prosty i pyszny przepis na sernik na zimno z truskawkami i galaretką.
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek,
- 5 łyżek cukru,
- 5 łyżek mąki,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki oleju.
Masa:
- około 1 kg sera do sernika,
- 1 galaretka truskawkowa,
- 0,5 szklanki cukru pudru,
- 1 łyżka cukru waniliowego lub laska wanilii.
Pozostałe:
- około 0,5 kg truskawek,
- 2 galaretki truskawkowe.
Wykonanie:
Najpierw pieczemy 1 biszkopt z podanych składników i przekrawamy go na 2 części. Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek i ubicia mikserem samych białek, gdy piana będzie sztywna dodajemy cukier i ubijamy dalej aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka i olej i ubijamy na wolnych obrotach aż wszystko dokładnie się wymiesza. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do ubitej przez nas masy i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką aż wszystko dokładnie się wymiesza.
Przygotowujemy formę na ciasto (ja użyłam okrągłej), wykładamy ją papierem do pieczenia i wylewamy powstałą masę na biszkopt. Pieczemy w zależności od piekarnika 20-30 minut w 180 stopniach.
W tym czasie przygotowujemy galaretki. Jedną zalewamy 250 ml wody, a dwie pozostałe 750 ml wody w innym naczyniu. Zostawiamy do wystygnięcia, przekładamy do lodówki aby zgęstniały.
Ser miksujemy, dodajemy cukier, cukier waniliowy a następnie tężejącą galaretkę.
Ułożenie ciasta:
Pół biszkoptu, 3/4 sera, pół biszkoptu, 1/4 sera, truskawki, galaretka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz