Jeśli tak jak ja uwielbiacie pizzę i ciasta drożdżowe, ten przepis sprawdzi się u Was znakomicie. Focaccią możemy się delektować zarówno na ciepło jak i na zimno. Może być fajnym pomysłem na kolację, lunch lub przekąskę na spotkaniu z przyjaciółmi. Przygotowanie tej potrawy nie zajmuje dużo czasu, nie potrzeba nam skomplikowanych składników, a jest bardzo efektowne.
Składniki (12 kawałków):
- 30 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 350 g wody,
- 700 g mąki,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżki oliwy lub oleju,
- 2 ząbki czosnku,
- pomidorki koktajlowe lub 4 zwykłe,
- 2 łyżki oregano,
- 5 łyżek oliwy lub oleju do polania focacci,
- 1 łyżeczka soli do posypania focacci,
- świeży lub suszony rozmaryn.
Wykonanie:
W ciepłej wodzie mieszamy cukier i drożdże a następnie wlewamy do miski, dodajemy mąkę, sól oraz 2 łyżki oliwy i wyrabiamy ciasto około 5 minut. Odkładamy je do dużej miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na minimum 30 minut. Do miseczki przeciskamy czosnek, dodajemy oliwę, oregano i odstawiamy marynatę na kilka minut. Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na 1 dużą blachę o wymiarach 45x35 (ja użyłam dwóch mniejszych) i formujemy placek o grubości około 1,5 cm. W cieście wykonujemy zagłębienia, w które wkładamy pomidorki oraz rozmaryn. Na końcu polewamy wszystko naszą marynatą i posypujemy oregano i solą.
Pieczemy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez około 20-25 minut. Zamiast pomidorków możemy użyć oliwek bez pestek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz