Któż z nas nie lubi pizzy. Podejrzewam, że niewielu jest takich, którzy zupełnie odmawiają sobie tego fast foodu. Raz na jakiś czas warto poświęcić kilka chwil w naszej kuchni i przygotować ulubioną przez nas pizzę samodzielnie. Zapewniam, że jej zapach i smak może konkurować z tymi z ulubionych pizzerii. A do tego, wiemy dokładnie, co jemy i nie oszczędzamy na jakości naszych składników.
Składniki:
Ciasto:
- 340 g mąki pszennej,
- 180 g wody letniej,
- 20 g drożdży,
- 20 g oliwy lub oleju,
- 1 łyżeczka soli,
- 0,5 łyżeczki cukru.
Dodatki:
- sos pomidorowy,
- zioła do pizzy: oregano, bazylia, zioła prowansalskie,
- 15 dag sera mozarella do pizzy,
- 10 dag podsmażonych pieczarek,
- 0,5 papryki,
- kilka ugotowanych różyczek brokułu,
- 0,5 pomidora,
- 1/3 puszki kukurydzy.
Wykonanie:
- Podane wyżej składniki na ciasto zagniatamy lub wyrabiamy w robocie kuchennym lub thermomixie. Zostawiamy do wyrośnięcia na 0,5 godziny.
- W tym czasie, gdy ciasto rośnie przygotowujemy sos pomidorowy. Możemy użyć gotowego przecieru lub koncentratu i go doprawić lub podsmażyć na maśle cebulkę, ząbek czosnku i 1 pomidor. Zmielić wszystko blenderem i dodać soli, pieprzu, ziół do pizzy.
- Pieczarki kroimy w cieniutkie plastry i podsmażamy na maśle, po czym odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Paprykę i pomidor kroimy w cieniutkie plasterki. Brokuł gotujemy, tak aby był al dente. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Gdy nasze ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy je na szerokość naszej blachy. W moim przypadku była to średnica około 35 cm. Rozsmarowujemy sos pomidorowy, posypujemy przyprawami do pizzy, układamy ser mozarella oraz pokrojone warzywa. Pieczemy około 15-20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz