Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pizza wegetariańska

poniedziałek, 30 listopada 2015



Któż z nas nie lubi pizzy. Podejrzewam, że niewielu jest takich, którzy zupełnie odmawiają sobie tego fast foodu. Raz na jakiś czas warto poświęcić kilka chwil w naszej kuchni i przygotować ulubioną przez nas pizzę samodzielnie. Zapewniam, że jej zapach i smak może konkurować z tymi z ulubionych pizzerii. A do tego, wiemy dokładnie, co jemy i nie oszczędzamy na jakości naszych składników. 



Składniki:


Ciasto:
  • 340 g mąki pszennej,
  • 180 g wody letniej,
  • 20 g drożdży,
  • 20 g oliwy lub oleju,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 0,5 łyżeczki cukru.
Dodatki:
  • sos pomidorowy,
  • zioła do pizzy: oregano, bazylia, zioła prowansalskie,
  • 15 dag sera mozarella do pizzy,
  • 10 dag podsmażonych pieczarek,
  • 0,5 papryki,
  • kilka ugotowanych różyczek brokułu,
  • 0,5 pomidora,
  • 1/3 puszki kukurydzy.

Wykonanie:

  • Podane wyżej składniki na ciasto zagniatamy lub wyrabiamy w robocie kuchennym lub thermomixie. Zostawiamy do wyrośnięcia na 0,5 godziny. 
  • W tym czasie, gdy ciasto rośnie przygotowujemy sos pomidorowy. Możemy użyć gotowego przecieru lub koncentratu i go doprawić lub podsmażyć na maśle cebulkę, ząbek czosnku i 1 pomidor. Zmielić wszystko blenderem i dodać soli, pieprzu, ziół do pizzy. 
  • Pieczarki kroimy w cieniutkie plastry i podsmażamy na maśle, po czym odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Paprykę i pomidor kroimy w cieniutkie plasterki. Brokuł gotujemy, tak aby był al dente. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.
  • Gdy nasze ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy je na szerokość naszej blachy. W moim przypadku była to średnica około 35 cm. Rozsmarowujemy sos pomidorowy, posypujemy przyprawami do pizzy, układamy ser mozarella oraz pokrojone warzywa. Pieczemy około 15-20 minut. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 

Joanna

Joanna
kontakt: zywieniowelove@gmail.com

Facebook

Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu