Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zupa z leśnych grzybów

czwartek, 29 października 2015


Należę do tej grupy ludzi, która z niecierpliwością czeka na rozpoczęcie sezonu grzybowego. Uwielbiam chodzić po lesie i zbierać grzyby. Zapach lasu, trzask igliwia pod stopami i ta radość, gdy znajdzie się choć kilka brązowych kapeluszy. Mimo, że grzyby nie mają za wielu wartości odżywczych, są nieocenione jako dodatek w wielu staropolskich potrawach takich jak bigos, gołąbki, żurek, barszcz, pierogi i w wielu innych. Nie wyobrażam sobie tych potraw bez dodatku suszonych lub mrożonych grzybków leśnych. 
Moja dzisiejsza propozycja na wykorzystanie tych "leśnych zdobyczy" to gęsta, pachnąca zupa na bulionie warzywnym z dodatkiem ziemniaków i pietruszki. Aby podkręcić jej smak użyłam zarówno suszonych grzybków jak i mrożonych, podsmażonych uprzednio na maśle z cebulką. Najlepiej jeśli użyjemy świeżych, prosto z lasu jednak nie zawsze mamy taką możliwość. 



Składniki:

Bulion warzywny (1,5 l):
  • 2 marchewki,
  • pół selera,
  • pół pora,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 duża pietruszka,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu.
Pozostałe składniki:
  • 2 garści suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki, kozaki lub inne),
  • 3/4 szklanki wrzątku do zalania suszonych grzybów,
  • 15 dag mrożonych grzybów leśnych,
  • 2 łyżki masła,
  • 0,5 cebuli,
  • 2 duże ziemniaki,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • szczypta soli, pieprzu, czosnku, lubczyku.


Wykonanie:

  • Suszone grzyby zalewamy 3/4 szklanki wrzątku i zostawiamy na 30 minut do namoczenia.


  • W tym czasie z podanych wyżej warzyw gotujemy bulion, aż warzywa zmiękną. Po ugotowaniu marchewkę możemy pokroić w kostkę i dać ponownie do zupy, resztę warzyw wyrzucamy.


  • Do powstałego bulionu wlewamy namoczone grzyby wraz z wodą z moczenia. Zagotowujemy, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz podsmażone na maśle cebulkę i grzyby. Całość gotujemy około 15 minut aż ziemniaki i grzyby zmiękną.
  • Z zupy odlewamy do osobnego naczynia około 2 chochelki wraz z grzybami i ziemniakami, dodajemy śmietanę i blendujemy. Dzięki temu zupa będzie bardziej gęsta i treściwa. Wlewamy z powrotem, całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem i pokrojoną drobno natką pietruszki. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 

Joanna

Joanna
kontakt: zywieniowelove@gmail.com

Facebook

Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu