Należę do tej grupy ludzi, która z niecierpliwością czeka na rozpoczęcie sezonu grzybowego. Uwielbiam chodzić po lesie i zbierać grzyby. Zapach lasu, trzask igliwia pod stopami i ta radość, gdy znajdzie się choć kilka brązowych kapeluszy. Mimo, że grzyby nie mają za wielu wartości odżywczych, są nieocenione jako dodatek w wielu staropolskich potrawach takich jak bigos, gołąbki, żurek, barszcz, pierogi i w wielu innych. Nie wyobrażam sobie tych potraw bez dodatku suszonych lub mrożonych grzybków leśnych.
Moja dzisiejsza propozycja na wykorzystanie tych "leśnych zdobyczy" to gęsta, pachnąca zupa na bulionie warzywnym z dodatkiem ziemniaków i pietruszki. Aby podkręcić jej smak użyłam zarówno suszonych grzybków jak i mrożonych, podsmażonych uprzednio na maśle z cebulką. Najlepiej jeśli użyjemy świeżych, prosto z lasu jednak nie zawsze mamy taką możliwość.
Składniki:
Bulion warzywny (1,5 l):
- 2 marchewki,
- pół selera,
- pół pora,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 duża pietruszka,
- 2 liście laurowe,
- kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu.
Pozostałe składniki:
- 2 garści suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki, kozaki lub inne),
- 3/4 szklanki wrzątku do zalania suszonych grzybów,
- 15 dag mrożonych grzybów leśnych,
- 2 łyżki masła,
- 0,5 cebuli,
- 2 duże ziemniaki,
- pęczek natki pietruszki,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- szczypta soli, pieprzu, czosnku, lubczyku.
Wykonanie:
- Suszone grzyby zalewamy 3/4 szklanki wrzątku i zostawiamy na 30 minut do namoczenia.
- W tym czasie z podanych wyżej warzyw gotujemy bulion, aż warzywa zmiękną. Po ugotowaniu marchewkę możemy pokroić w kostkę i dać ponownie do zupy, resztę warzyw wyrzucamy.
- Do powstałego bulionu wlewamy namoczone grzyby wraz z wodą z moczenia. Zagotowujemy, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz podsmażone na maśle cebulkę i grzyby. Całość gotujemy około 15 minut aż ziemniaki i grzyby zmiękną.
- Z zupy odlewamy do osobnego naczynia około 2 chochelki wraz z grzybami i ziemniakami, dodajemy śmietanę i blendujemy. Dzięki temu zupa będzie bardziej gęsta i treściwa. Wlewamy z powrotem, całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem i pokrojoną drobno natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz