Obsługiwane przez usługę Blogger.

Przepyszna szarlotka

wtorek, 17 listopada 2015


Długo poszukiwałam przepisu na idealną szarlotkę. Z odpowiednio miękkim spodem, z kruchą posypką, z nadzieniem które nie jest ani zbyt twarde, ani się nie wylewa po upieczeniu. Przerobiłam mnóstwo przepisów, aż w końcu natrafiłam na przepis ze strony slodkiefantazje.pl i jest on moim numerem jeden. Mimo iż minimalnie go zmieniłam wedle własnych upodobań, szarlotka z tego przepisu wychodzi przepyszna. Nie jest ani zbytnio czasochłonna, ani skomplikowana, więc każdy, kto uwielbia domowe, pachnące cynamonem szarlotki, będzie mógł ją upiec w zaciszu własnego domu. Tylko uwaga! Ostrzegam, że znika w zastraszająco szybkim tempie. Na drugi dzień zostają tylko okruszki :)



Składniki:

(forma o wymiarach ok. 20 x 30 cm): 

Nadzienie:
  • 2 kg szarych renet lub antonówek,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 2 łyżki cukru z wanilią,
  • 2 łyżki cynamonu,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1/3 szklanki wody.

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki cukru z wanilią,
  • 4 łyżki mleka,
  • 160 g masła.


Wykonanie:





  • Jabłka kroimy w kostkę (mniej więcej 1,5 cm x 1,5 cm) i podgotowujemy z cukrem, cukrem waniliowym, wodą, cynamonem, aż zmiękną. Na końcu dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i dokładnie mieszamy. Ściągamy z ognia i zostawiamy do przestudzenia.
  • W tym czasie z podanych wyżej składników wyrabiamy ręcznie lub w maszynie kruche ciasto. Jeżeli wyrabiamy je ręcznie należy posiekać drobno nożem masło, dodać resztę składników i szybko wyrobić. Jeżeli posiadamy thermomix, wrzucamy wszystkie składniki do naczynia i ustawiamy 20 s /obr. 5.
  • Ciasto dzielimy. 1/3 ciasta zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na 15 minut do zamrażarki. Pozostałe 2/3 ciasta rozwałkowujemy na szerokość naszej foremki do pieczenia, która uprzednio wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 10 minut. Wyciągamy z piekarnika.
  • Na upieczony spód nakładamy przestudzone nadzienie jabłkowe. Wyciągamy z zamrażarki pozostałą część ciasta i ścieramy je na tarce o grubych oczkach na nasz farsz jabłkowy. Wkładamy do piekarnika i dalej pieczemy około 30-35 minut w 180 stopniach aż się delikatnie przyrumieni. Po wyjęciu i ostudzeniu możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 

Joanna

Joanna
kontakt: zywieniowelove@gmail.com

Facebook

Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu