Kolejny przepis na polędwiczkę, tym razem w sosie własnym. Jest to taki rodzaj mięsa, które można przygotować bardzo szybko, jest mięciutkie, soczyste i dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. Należy pamiętać jedynie o tym, aby jej nie przesuszyć lub zbyt długo piec, gdyż staje się sucha i twarda.
Składniki (4 porcje):
- 2 polędwiczki wieprzowe,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- oliwa lub olej do smażenia,
- 1 łyżka masła,
- 1 szklanka bulionu,
- przyprawy: do wieprzowiny, sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, cząber, ziele angielskie, papryka.
- kilka suszonych grzybów,
- 2 łyżki mąki.
Wykonanie:
- Polędwiczki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry o grubości 1 cm. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą, dajemy po szczypcie każdego rodzaju a następnie dolewamy 1/4 szklanki oleju. Wkładamy plastry polędwiczek do marynaty, mieszamy i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
- Po wyjęciu z lodówki, każdy kawałek obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażymy na średnim ogniu około minuty z każdej strony, tak aby pory w mięsie się zamknęły, po czym zdejmujemy z patelni.
- W osobnym garnku przysmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulę i 2 ząbki czosnku. Gdy się zarumienią, dodajemy przysmażone mięso i zalewamy szklanką bulionu. Wrzucamy kilka suszonych grzybów dla lepszego smaku i zapachu. Dusimy pod przykryciem aż mięso zmięknie. Od czasu do czasu mieszamy aby mięso się nie przypaliło. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
- Serwujemy z ulubionymi dodatkami. Świetnie komponuje się z wszelkiego rodzaju kaszami a także z ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz