Liście jarmużu to ostatnio numer jeden w zdrowej diecie na całym świecie. Robią furorę nie tylko ze względu na swoje szerokie właściwości zdrowotne ale również ciekawy, oryginalny smak i możliwość tworzenia wielorakich dań. Przyznano mu również status jednego z najzdrowszych warzyw.
Liście jarmużu są skarbnicą białka, błonnika, witamin, głównie C i K, a także soli mineralnych wapnia i potasu oraz sulforafanu- silnego przeciwutleniacza, który chroni przed wieloma nowotworami np. rakiem prostaty, płuc, jelita grubego, jamy ustnej, krtani, przełyku i pęcherza moczowego.
Jarmuż wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego. Dzięki zawartemu w nim potasowi reguluje ciśnienie naszej krwi, udrażnia naczynia krwionośne oraz wzmacnia i uszczelnia je. Zapobiega rozwojowi miażdżycy w naszym organiźmie, a dzięki witaminie K zawartej w jarmużu zmniejsza nadmierne krwawienia miesiączkowe.
Te magiczne, zielone liście, w związku z tym, że zawierają sulforany, które niszczą bakterię helicobacter pylori, mogą uchronić również przed wrzodami żołądka. A dzięki zwartości beta-karotenu zapobiega wystąpieniu tzw. kurzej ślepoty, czyli problemami z widzeniem o zmierzchu i suchości oka.
Wartość odżywcza jarmużu surowego/ugotowanego (w 100 g) na podstawie danych USDA National Nutrient Database
Wartość energetyczna - 49/28 kcal
Białko ogółem - 4,28/1,90 g
Tłuszcz - 0,93/0,40 g
Węglowodany - 8,75/5,63 g
Błonnik - 3,6/2,0 g
Witaminy
Tiamina – 0,110/0,053 mg
Ryboflawina – 0,130/0,070 mg
Niacyna - 1,000/0,500 mg
Witamina B6 - 0,271/0,138 mg
Kwas foliowy - 141/13 μg
Witamina A – 9990/13621 IU
Witamina K - 704.8/817.0 μg
Minerały
Żelazo - 1,47/0,90 mg
Magnez - 47/18 mg
Fosfor - 92/28 mg
Potas - 491/228 mg
Sód – 38/23 mg
Cynk - 0,56/0,24 mg
Witamina C – 120/41 mg
Wapń – 150/72 mg
Najzdrowszym rozwiązaniem jest wykorzystanie surowego lub zblanszowanego jarmużu, gdyż nie traci on swoich szerokich właściwości zdrowotnych. Moim pomysłem na wykorzystanie tego warzywa jest przygotowanie koktajlu, który wzbogaci naszą dietę o szereg witamin, związków mineralnych i przeciwutleniaczy.
Składniki:
- 2 garści jarmużu,
- 500 ml wody
- 0,5 cytryny,
- 2 łyżki cukru brązowego,
- gruszka,
- nektarynka
- banan
- lub dowolne owoce, które mamy w domu.
Wszystkie składniki należy zmielić w blenderze lub thermomixie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz