Nie znam ani jednej osoby, która nie przepada za pachnącą, domową zupą pomidorową. To smak naszego dzieciństwa. Aromat świeżych pomidorów i bazylii, który unosi się w całym domu i zachęca nas do wspólnego rodzinnego delektowania się smakiem. Ten przepis jest bardzo prosty, tani i pyszny. W zaledwie 20 minut możemy stworzyć własną aromatyczną zupę dla całej rodziny.
Składniki:
1 kg świeżych pomidorów,
2 gałązki świeżej bazylii,
0,5 cebuli,
1 ząbek czosnku,
1 łyżka masła,
2 szklanki bulionu lub łyżeczka domowego koncentratu bulionu,
szczypta cynamonu,
sól, pieprz do smaku,
0,5 łyżeczki cukru,
szczypta oregano.
Wykonanie:
- Drobno posiekaną cebulkę z czosnkiem podsmażamy na maśle aż uzyskają złoty kolor. Dokładamy do tego pokrojone w kostkę pomidory i podsmażamy aż zmiękną.
- Pomidory z cebulą, czosnkiem i bazylią blendujemy na gładką masę i przelewamy do garnka.
- Dolewamy do tego 2 szklanki bulionu lub łyżeczkę domowego bulionu drobiowego.
- Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru, oregano i cynamonu, który podkreśli smak pomidorów.
- Na koniec ozdabiamy listkami świeżej bazylii i łyżką śmietany.
- Możemy podawać według naszych upodobań z kaszą jaglaną, ryżem lub makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz