Uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki, i te z majonezem i te z sosem winegret. Jednak większość wypróbowanych do tej pory już mi się trochę znudziła, dlatego zaczęłam poszukiwać czegoś nowego. Z tych moich poszukiwań zrodził się ten przepis, który jest miksem kilku różnych inspiracji. Powstała z tego naprawdę pyszna i sycąca sałatka, którą możemy zaserwować nie tylko na wszelkiego rodzaju uroczystościach, ale również zabrać ją do pracy czy szkoły na lunch. Jest nie tylko zdrowa ale i pożywna.
Składniki:
- 1 dowolne opakowanie miksu sałat,
- 0,5 świeżego ogórka,
- 1 dojrzałe awokado,
- 3 jajka ugotowane na twardo,
- 2 pomidorki,
- 0,5 papryki,
- 4 plastry szynki parmeńskiej,
- olej lniany (lub inny)
- 1 łyżka musztardy,
- sok z cytryny,
- 1 łyżka miodu,
- szczypta pieprzu i soli.
Wykonanie:
- Ogórek, awokado oraz pomidorki kroimy w grubszą kostkę i mieszamy z miksem sałat. Paprykę kroimy w paseczki i dodajemy do sałaty.
- W osobnym naczyniu robimy własny sos winegret. Dodajemy 1/3 szklanki oleju lnianego, szczyptę pieprzu, soli, 1 łyżkę musztardy, 1 łyżkę miodu oraz łyżkę soku z cytryny. Całość dokładnie mieszamy i próbujemy. Ewentualnie doprawiamy według własnych upodobań. Sałatkę polewamy sosem winegret i dokładnie mieszamy.
- Na wierzchu układamy jajka pokrojone w ósemki oraz podpieczone na patelni chrupiące plastry szynki parmeńskiej.
Pysznie, prosto i zdrowo. :)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia, DaisyLine