Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sałatka z awokado i podpiekaną szynką parmeńską

piątek, 12 lutego 2016



Uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki, i te z majonezem i te z sosem winegret. Jednak większość wypróbowanych do tej pory już mi się trochę znudziła, dlatego zaczęłam poszukiwać czegoś nowego. Z tych moich poszukiwań zrodził się ten przepis, który jest miksem kilku różnych inspiracji. Powstała z tego naprawdę pyszna i sycąca sałatka, którą możemy zaserwować nie tylko na wszelkiego rodzaju uroczystościach, ale również zabrać ją do pracy czy szkoły na lunch. Jest nie tylko zdrowa ale i pożywna. 

Składniki:

  • 1 dowolne opakowanie miksu sałat,
  • 0,5 świeżego ogórka,
  • 1 dojrzałe awokado,
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 pomidorki,
  • 0,5 papryki,
  • 4 plastry szynki parmeńskiej,
  • olej lniany (lub inny)
  • 1 łyżka musztardy,
  • sok z cytryny,
  • 1 łyżka miodu,
  • szczypta pieprzu i soli.

Wykonanie:



  • Ogórek, awokado oraz pomidorki kroimy w grubszą kostkę i mieszamy z miksem sałat. Paprykę kroimy w paseczki i dodajemy do sałaty. 
  • W osobnym naczyniu robimy własny sos winegret. Dodajemy 1/3 szklanki oleju lnianego, szczyptę pieprzu, soli, 1 łyżkę musztardy, 1 łyżkę miodu oraz łyżkę soku z cytryny. Całość dokładnie mieszamy i próbujemy. Ewentualnie doprawiamy według własnych upodobań. Sałatkę polewamy sosem winegret i dokładnie mieszamy.
  • Na wierzchu układamy jajka pokrojone w ósemki oraz podpieczone na patelni chrupiące plastry szynki parmeńskiej.








1 komentarz

 

Joanna

Joanna
kontakt: zywieniowelove@gmail.com

Facebook

Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu