Obsługiwane przez usługę Blogger.

Przepyszne buraczki z chrzanem

poniedziałek, 26 października 2015


Dawno mnie tutaj nie było. Z racji ciągłego braku czasu i natłoku różnych zajęć, ilość nowych przepisów trochę się zmniejszyła. Jednak nie zamierzam stopować i wkrótce będą się pojawiać nowe, ciekawe przepisy, które być może w jakiś sposób Was zainspirują. Dzisiaj przepis na przepyszne, lekko pikantne buraczki z chrzanem, dodatkiem czosnku, cebuli i przypraw. Robiłam je po raz pierwszy z przepisu znalezionego w internecie, a jednak ich smak przebił wszystkie dotychczasowe buraczki, które do tej pory próbowałam. Przepis powędrował już do kilku osób w mojej rodzinie i każdemu bardzo posmakowały, a więc polecam z całego serca!


Składniki:

  • 5 kg buraków,
Zalewa:
  • 1 litr wody,
  • 1,5 szklanki octu 10%,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 duże cebule,
  • 6 ząbków czosnku,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 4 liście laurowe,
  • 5 łyżek tartego chrzanu ze słoiczka,
  • 2 łyżki soli.

Wykonanie:

  1. Buraki myjemy, gotujemy w łupinach do miękkości i studzimy. Ścieramy na tarce (w zależności od naszych upodobań na dużych lub drobnych oczkach).
  2. Cebulę i czosnek kroimy w talarki. Wszystkie składniki marynaty łącznie z cebulą i czosnkiem zagotowujemy i przecedzamy przez sito do startych buraków. To co pozostało z gotowania, a więc cebula, czosnek itd. wyrzucamy.
  3. Buraki w zalewie zostawiamy na noc, aby się "przegryzły".
  4. Następnego dnia nakładamy buraczki do słoików i pasteryzujemy w piekarniku w 180 stopniach przez 15 minut od momentu zagotowania.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 

Joanna

Joanna
kontakt: zywieniowelove@gmail.com

Facebook

Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu