Dawno mnie tutaj nie było. Z racji ciągłego braku czasu i natłoku różnych zajęć, ilość nowych przepisów trochę się zmniejszyła. Jednak nie zamierzam stopować i wkrótce będą się pojawiać nowe, ciekawe przepisy, które być może w jakiś sposób Was zainspirują. Dzisiaj przepis na przepyszne, lekko pikantne buraczki z chrzanem, dodatkiem czosnku, cebuli i przypraw. Robiłam je po raz pierwszy z przepisu znalezionego w internecie, a jednak ich smak przebił wszystkie dotychczasowe buraczki, które do tej pory próbowałam. Przepis powędrował już do kilku osób w mojej rodzinie i każdemu bardzo posmakowały, a więc polecam z całego serca!
Składniki:
- 5 kg buraków,
Zalewa:
- 1 litr wody,
- 1,5 szklanki octu 10%,
- 1 szklanka cukru,
- 4 duże cebule,
- 6 ząbków czosnku,
- kilka ziaren pieprzu,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- 4 liście laurowe,
- 5 łyżek tartego chrzanu ze słoiczka,
- 2 łyżki soli.
Wykonanie:
- Buraki myjemy, gotujemy w łupinach do miękkości i studzimy. Ścieramy na tarce (w zależności od naszych upodobań na dużych lub drobnych oczkach).
- Cebulę i czosnek kroimy w talarki. Wszystkie składniki marynaty łącznie z cebulą i czosnkiem zagotowujemy i przecedzamy przez sito do startych buraków. To co pozostało z gotowania, a więc cebula, czosnek itd. wyrzucamy.
- Buraki w zalewie zostawiamy na noc, aby się "przegryzły".
- Następnego dnia nakładamy buraczki do słoików i pasteryzujemy w piekarniku w 180 stopniach przez 15 minut od momentu zagotowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz